Παρασκευή 15/09/2023 - 20:41
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Π. Αλέπης: Δεν θα ησυχάσουμε αν η ΕΡΙΟΤΕΚ δεν γίνει σχολείο για τα παιδιά μας (ΦΩΤΟ)

«Δεσμευόμαστε ότι δεν θα ησυχάσουμε αν η ΕΡΙΟΤΕΚ δεν γίνει σχολείο για τα παιδιά μας», ξεκαθάρισε ο Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτώντας να αποδοθεί ο χώρος του παλιού εργοστασίου στο λαό και τη νεολαία της περιοχής και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Στην αρχής της ομιλίας του ο Π. Αλέπης τόνισε ότι «δεν μπορούμε φυσικά να μην ξεκινήσουμε την σημερινή μας συγκέντρωση με το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει προς το λαό μας. Όλοι μας έχουμε οργή και αγανάκτηση με τις εικόνες που βλέπουμε από τη Θεσσαλία, που βούλιαξε στην κυριολεξία ο κάμπος. Εικόνες και απαράδεκτη κατάσταση που έρχονται να προστεθούν στα καμένα τόσων περιοχών, σε πλημμύρες όπως με τον “Ιανό”, 3 χρόνια πριν στα ίδια περίπου σημεία, με την Μάνδρα, με το Μάτι, και ο κατάλογος είναι μακρύς…

Στον κατάλογο επίσης μπαίνει και ο κόμπος στο λαιμό που έχει όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος, από το αποτρόπαιο έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά του βιοπαλαιστή από την Κρήτη, που το κυνήγι του κέρδους οδήγησε σε μια σκηνή που όσες φορές και να την βλέπεις μένεις άφωνος από τη φρίκη, τον κυνισμό, την απανθρωπιά. Ο Βαρβιτσιώτης βεβαίως είδε μοιρασμένες τις ευθύνες θύτη και θύματος και μετά από μια εβδομάδα παραιτήθηκε επιμένοντας πως έχει δίκιο… Δεν ξεπλένεται όμως η κυβέρνηση με τη διαρκή ανακύκλωση των ίδιων ανθρώπων, καθώς το πρόβλημα βρίσκεται στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της».

«Το χειρότερο και πιο προκλητικό», υπογράμμισε, είναι ότι η κυβέρνηση «λέει πως δεν τρέχει και τίποτα, ότι είναι μια “κανονικότητα”, ότι αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες του πλανήτη και εκεί έχουν πιο πολλά θύματα άρα εδώ καλά είμαστε, ότι αυτά συμβαίνουν επειδή υπάρχει η “κλιματική αλλαγή” και τι να κάνουμε έχουμε “πρωτόγνωρα φαινόμενα”, έχουμε όμως το 112 που ειδοποιεί και από εκεί και πέρα είναι δική σου ευθύνη τι θα κάνεις…

Αυτά λένε οι ελεεινοί για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους ότι στη Θεσσαλία δεν έχουν κάνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, σε μια περιοχή που δεν πρέπει να είσαι και ειδικός για να καταλάβεις ότι αυτό το ζήτημα είναι στην κυριολεξία ζωής και θανάτου».

Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να κρύψει πως όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους. Ότι αφορά τις λαϊκές ανάγκες θεωρείται κόστος. Μα εδώ κυνικά ομολογούν πως οι αποζημιώσεις κοστίζουν λιγότερο από τις υποδομές. Για αυτό δεν φτιάχνουν τίποτα, ή το πολύ - πολύ κάνουν τίποτα μπαλώματα και μπροστά στην καταστροφή αρχίζουν να λένε μεγάλες κουβέντες ότι θα αποζημιώσουν γρήγορα…».

Ακόμα στηλίτευσε το γεγονός ότι «έφτασαν στο εξής σημείο κυνισμού, απανθρωπιάς σίγουρα σε κάποιο συνδυασμό και χαρακτηριστικής ανεπάρκειας. Βγήκαν οι δήμοι και δήλωσαν πως σταματάνε να μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης γιατί δεν μπορούν να τα διαχειριστούν! Τι άλλο θα ακούσουμε δηλαδή! Και ο δήμος Νέας Ιωνίας έσπευσε πρώτος να ανακοινώσει την αναστολή της αλληλεγγύης. Άλλο που δεν θέλανε ετούτοι εδώ. … Αφού λοιπόν πρώτα έπνιξαν τους ανθρώπους, τώρα τους λένε πως δεν μπορούν να τους πάνε έστω ένα μπουκάλι νερό.

Εδώ όμως έχουν λογαριάσει χωρίς τη μεγάλη δύναμη της γνήσιας, της εργατικής, της λαϊκής αλληλεγγύης. Των πιο καλών παραδόσεων της εργατικής τάξης, του λαού μας. Στη Θεσσαλία εδώ και μέρες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει οργανώσει την αλληλεγγύη και τον αγώνα του λαού. Αντίστοιχα στις πληγείσες περιοχές έχουν δημιουργηθεί συντονιστικές επιτροπές που υποδέχονται την αλληλεγγύη και την μοιράζουν εκεί που πρέπει. Τα συνδικάτα της Αθήνας ήδη έχουν στείλει μια νταλίκα, την προηγούμενη Κυριακή εργάτες πήγαν εκεί και απεγκλώβισαν ανθρώπους, ενώ ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη αποστολή την προσεχή Κυριακή.

Με λίγα λόγια: “Μόνο ο λαός σώζει το λαό”, αυτό αποδεικνύεται άλλη μια φορά εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και το μόνο ελπιδοφόρο μπροστά σε αυτήν την καταστροφή. Και μέσα από αυτήν την πάλη, βάζοντας μπροστά καταρχήν τα ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα ο λαός μας μπορεί να βγάλει και πιο βαθιά συμπεράσματα και για τις γενικότερες συνέπειες που θα έχει η καταστροφή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για όλη τη χώρα, για το νέο δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας».

Τον χώρο της ΕΡΙΟΤΕΚ θα τον σώσει ο λαός

Στη συνέχει ο Π. Αλέπης σημείωσε: «Είμαστε εδώ, δίπλα στον χώρο του εργοστασίου της ΕΡΙΟΤΕΚ για να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση: και τον χώρο αυτόν θα τον σώσει ο λαός από τα αρπακτικά, τους επιχειρηματίες, την κυβέρνηση, την απερχόμενη αντιλαϊκή δημοτική αρχή. Από όποιον επιβουλεύεται και υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.

Είμαστε στη Νέα Ιωνία, έχουμε μεγάλη πείρα: Ξέρουμε για παράδειγμα πως καταφέραμε το παλιό εργοστάσιο της Ανατόλια να γίνει σχολείο για τα παιδιά της Καλογρέζας. Με αδιάκοπους αγώνες και με συγκρούσεις έγινε κατορθωτό.

Ξέρουμε πολύ καλά πως καταφέραμε να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση η δημοτική αρχή στην Άλτεκ, επίσης με τον ξεσηκωμό όλης της γειτονιάς.

Έτσι κι εδώ, είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως οι δυνάμεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, οι εργατικοί - λαϊκοί φορείς της γειτονιάς, οι σύλλογοι γονέων, δεν θα αφήσουν “σε χλωρό κλαρί” όλους τους αρμόδιους για να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών σχολείων για τη νεολαία μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Μια κατασκευή, που εκκρεμεί 19 ολόκληρα χρόνια! Θα είχαν φοιτήσει δηλαδή 4-5 γενιές μαθητών εδώ! Όμως, καμία δημοτική αρχή, που στηρίχτηκε αλλεπάλληλα και από ΠΑΣΟΚ και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει τον χώρο, για να κινηθούν οι διαδικασίες, για να πιεστούν οι κυβερνήσεις και το κράτος να βάλουν τα θεμέλια των σχολείων.

Έτσι, αντί αυτού, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στις 7 Αυγούστου, φτάσαμε “στο και 5”. Ανειδοποίητα, ξαφνικά, και το κυριότερο, ύπουλα και υποκριτικά, κόντρα στα συμφέροντα των παιδιών και του λαού, η δημοτική αρχή έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Είχαν προηγηθεί κρυφές συναντήσεις με τον παλιό ιδιοκτήτη του εργοστασίου για τις οποίες κανείς δεν ενημερώθηκε ποτέ για το τι συνέβη και τι ειπώθηκε. Αυτός ο ιδιοκτήτης, ο Μήτσης, ξέρετε, από την καλή του την καρδιά, ως εκ του θαύματος αποκαλύφθηκε πως θέλει να κάνει μια “δωρεά” για την παιδική χαρά στο Παναιτώλιο, αυτή που ξήλωσε η δήμαρχος με το “έτσι θέλω” και ακόμη έχει καταφέρει να μετατρέψει έναν ωραίο χώρο σε κουφάρι.

Μα καλά, νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο; Νομίζουν ότι δεν καταλάβαμε ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή, για να αποχαρακτηριστεί ο χώρος μετά από αίτημα του πρώην ιδιοκτήτη και να ανοίξει ο δρόμος για να φτιαχτεί κάποιο νέο μεγαθήριο, για να βγάζουν υπερκέρδη οι επιχειρηματίες, κάτι δηλαδή τελείως ξένο με τις ανάγκες και τη ζωή του λαού και της νεολαίας;

Τους καταλάβαμε, τους αποκαλύψαμε, τους μπλοκάραμε! Χάρη στους συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, επίσης χάρη στην κινητοποίηση και την παρέμβαση του συλλόγου των δασκάλων της περιοχής, της Ένωσης γονέων και άλλων φορέων, δεν τους πέρασε! Αποτρέψαμε τα χειρότερα. Το θέμα βεβαίως παραμένει ανοιχτό, καθώς η συγκεκριμένη δημοτική αρχή δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας φροντίζουν και αυτοί “για το καλό μας” ως συνήθως και φυσικά στους πρώην ιδιοκτήτες έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη.

Άλλωστε, είναι σίγουρο πως η όλη υπόθεση ανακινήθηκε στο πλαίσιο γενικότερων διεργασιών που συμβαίνουν στην περιοχή μας, δραστηριότητα ποικίλων επιχειρηματικών συμφερόντων που επιβουλεύονται τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.

Άρα, χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση όλων μας, όλων των φορέων και των σωματείων της περιοχής, όλων των κατοίκων».

Και ξεκαθάρισε ότι «σε αυτόν τον χώρο, θέλουμε να ακούμε παιδικές φωνές και όχι μπουλντόζες για τους επενδυτές. Αν αυτοί έχουν βάλει μια φορά στο μάτι τον χώρο και εμείς έχουμε πάρει ανάποδες και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούν τόσες γενιές παιδιών και γονιών της περιοχής.

Οι κυβερνώντες και οι εδώ διαχρονικοί τοπικοί τους εκπρόσωποι βλέπουν αυτούς τους χώρους σαν μια μπίζνα, σαν μια ευκαιρία να αυγατίσουν για μια ακόμη φορά τα κέρδη τους. Εμείς, πέρα από την ριζική αντίθεσή μας με τα επιχειρηματικά - καπιταλιστικά συμφέροντα έχουμε και κάτι άλλο στο μυαλό μας και στην καρδιά μας. Εδώ, έχουν αφήσει τη ζωή τους, το αίμα τους, και τον ιδρώτα τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. Έχουν παλέψει με αξιοπρέπεια να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, συχνά δουλεύοντας ήλιο με ήλιο. Εδώ, έχουν γίνει απεργίες, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις για το μεροκάματο, για τις συνθήκες δουλειάς.

Βλέπουμε πως έχουμε χρέος και στο όνομα όλων αυτών των χιλιάδων εργατών να παλέψουμε για να γίνουν οι χώροι αυτοί δημιουργικοί για το λαό και κυρίως τη νεολαία μας και θα προσθέταμε, και για να αναδεικνύουν την αληθινή, τη λαϊκή ιστορία αυτού του τόπου.

Μέσα στην προεκλογική περίοδο καλούμε σε εγρήγορση για να σωθεί ο χώρος, αλλά επιπλέον καλούμε και το λαό της πόλης, να κάνει και το συγκεκριμένο ζήτημα κριτήριο ψήφου στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο και σαφές: Τι δημοτική αρχή, τι δημοτικούς συμβούλους πρέπει και μπορεί να εκλέξει ο λαός της Νέας Ιωνίας; Του λέμε καθαρά: Αν ψάχνεις για διαφορές ανάμεσα στους άλλους συνδυασμούς χάνεις τον χρόνο σου. Είναι τέτοια η ταύτισή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που τα προγράμματά τους, οι θέσεις τους, οι προτάσεις τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.

Αν πράγματι θες να κάνεις τη διαφορά, έχεις μια επιλογή Ψήφο στη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Αυτό μπορεί να κάνει αυτούς που μας κάνουν το βίο αβίωτο να το φυσάνε και να μην κρυώνει. Αυτό ταυτόχρονα μπορεί να κάνει το λαό μας να χαμογελάσει. Να έχει έναν σύμμαχο, μια αγωνιστική δημοτική αρχή στο πλάι του απέναντι στην Περιφέρεια, την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία.

Εμείς δεσμευόμαστε για το ότι δεν θα ησυχάσουμε αν η ΕΡΙΟΤΕΚ δεν γίνει σχολείο για τα παιδιά μας.

Για το ότι η Άλτεκ θα αποδοθεί στο λαό και όχι στους καρχαρίες, ούτε θα γίνει σκουπιδότοπος.

Για το ότι η Καλογρέζα και η Αλσούπολη θα αποκτήσουν παιδικό σταθμό.

Για το ότι ο χώρος στου Βεΐκου θα μείνει ελεύθερος και δεν θα δίνεται σε ιδιώτες, φιλέτο - φιλέτο.

Δηλαδή δεσμευόμαστε πως κριτήριο και οδηγός μας είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Πλέον λοιπόν έχουμε πείρα. “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Περιφέρεια και στον Δήμο και ξέρεις πως δεν θα προδοθείς από την επιλογή σου.

Μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές απομένουν 23 μέρες. Κάνουμε λοιπόν τη νύχτα μέρα. Φτάνουμε σε κάθε λαϊκό άνθρωπο, σε κάθε σπίτι της Νέας Ιωνίας με τα ψηφοδέλτια μας, με τις ανακοινώσεις μας.

Στην Περιφέρεια ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση" με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη.

Στο Δήμο μας μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή, να τους κάνουμε να πάθουν πλάκα. Ούτε μπλε, ούτε πράσινη, ούτε ροζ με φούξια κόκκους αρμόζει στη Νέα Ιωνία. Αρμόζει να είναι κόκκινη, κατακόκκινη!».