«Οι γυναίκες μαέστροι έχουμε να δώσουμε πολλά στην ερμηνεία εμβληματικών κλασικών έργων»

Η υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη, μιλάει στο loaded με αφορμή τη συναυλία της στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

BREAKING
 

Η υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη, μιλάει στο loaded με αφορμή τη συναυλία της στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», η διακεκριμένη υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη, θα διευθύνει ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα, συνδέοντας το Θείο Δράμα με τον ανθρώπινο, υπό τον τίτλο «Commune: Λυγμοί».

Η Μάτα Κατσούλη μιλάει στο loaded.gr για τη συναυλία, ποιους ρόλους ξεχωρίζει από τις ερμηνείες της αλλά και για το πώς από λυρική τραγουδίστρια πέρασε στη διεύθυνση ορχήστρας.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα για τη μουσική παράσταση «Commune: Λυγμοί».

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα παλιά χρόνια, οι ηλικιωμένες περνούσαν ολόκληρη την ημέρα μπροστά στην εκκλησία σε σιωπή, μπροστά στο σταυρό με μοναδική έγνοια να κρατούν αναμμένο το δικό τους καντηλάκι μπροστά από το σταυρό. Πάνω από εξήντα καντηλάκια μαζεύονταν γύρω από το σταυρό. Η ιδέα για την συναυλία προέκυψε όταν συνειδητοποίησα τη συλλογικότητα του θρήνου και του πόνου. Θέλησα να προσεγγίσω μουσικά τις στιγμές που οι άνθρωποι ενώνουν τη θλίψη με σκοπό να την υπερβούν.

Πού εστιάζει η θεματολογία;

Στην κατάνυξη, τα λατρευτικά συναισθήματα και την προσέγγισή τους μέσα από ποικίλα μουσικά ηχοχρώματα κι ιδιώματα.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Τη σύζευξη ανατολικών με δυτικά ακούσματα. Η εισόδιος μουσική θα αποτελέσει το εμβληματικό ριζίτικο “Σε ψηλό βουνό” και θα δώσει τη σκυτάλη σε ένα πασίγνωστο έργο του Πέρσελ για να  περάσουμε στο κυρίως μέρος της συναυλίας που είναι το Stabat Mater -Ίστατο η Μήτηρ- του Περγολέζι σε συνδυασμό με ένα Μοιρολόι της Παναγίας.

Θα μας μιλήσετε για τους συμμετέχοντες;

Το μικρό οργανικό σύνολο αποτελείται από εξέχοντες μουσικούς που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα σύμπραξης σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα. Οι σολίστ του απαιτητικότερου έργου του προγράμματος -του Στάμπατ Μάτερ- είναι η εξαίρετη σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου κι ο μοναδικός κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης. Δεν μπορώ να κρύψω τη συγκίνησή μου γι' αυτή τη μουσική συνάντηση με τους δύο παλιούς μαθητές μου κι ανυπομονώ να δημιουργήσουμε όμορφες μουσικές στιγμές με σκοπό να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα κατάνυξης στους ακροατές μας. Μαζί μας θα είναι και το νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σύνολο Corpus Animae και στην αρχή θα συνδράμει η χορωδία ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π. Το Μοιρολόι της Παναγίας θα αποδώσει μια αυθεντική ερμηνεύτρια του είδους.

Από λυρική τραγουδίστρια, στη διεύθυνση ορχήστρας. Πώς είναι να βρίσκεστε σε μία θέση παραδοσιακά ανδροκρατούμενη;

Έχει εκπορθηθεί χρόνια τώρα το “άντρο” του πόντιουμ από τις γυναίκες ακόμη και στην Ελλάδα. Η Έλενα Λαμπίρη (1889-30 Μαρτίου 1960)  υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος και συνθέτρια κι ακολούθησαν κι άλλες όπως π.χ. η αείμνηστη Λούλη Ψυχούλη. Στις μέρες μας στην Ελλάδα έχουν αναδειχτεί πολλές ελληνίδες μαέστροι οι οποίες σφύζουν από δυναμισμό κι αποφασιστικότητα εφάμιλλη των αντρών αν όχι ακόμη μεγαλύτερη. Λόγω της πληθώρας των ρόλων που καλούμαστε να εμφορήσουμε στη ζωή, οι γυναίκες είμαστε έτοιμες να ανακαλύψουμε και να προβάλλουμε καινούργιες διαστάσεις στην ερμηνεία των μουσικών έργων. Κι αυτό μας δίνει δημιουργικό προβάδισμα σε σχέση με τους άντρες μαέστρους. Για το λόγο αυτό πιστεύω ακράδαντα πως οι γυναίκες μαέστροι έχουμε να δώσουμε πολλά στην ερμηνεία των εμβληματικών κλασικών έργων που για τόσα χρόνια μονοπωλούνταν ερμηνευτικά από άντρες μαέστρους.

Από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει, ποιους θεωρείτε τους κυριότερους στην καριέρα σας;

Στη σκηνή η Μιμή από τους Μποέμ κι η Τόσκα. Στη ζωή, η μητρότητα. Η μητρότητα τα υποσκιάζει όλα. Όχι γιατί χάνεται κανείς μέσα σε αυτήν και τις υποχρεώσεις ούτε επειδή οφείλει μια γυναίκα να αναφερθεί σ’ αυτό το ρόλο ζωής. Όχι. Η μητρότητα αποτελεί τον πρώτο ρόλο διαρκείας στον οποίο οφείλω να ανταποκριθώ με ειλικρίνεια, ομοιογένεια στη στάση μου, υπευθυνότητα και κάθε πλευρά του χαρακτήρα μου, ιδιοτροπία, εγωισμός πρέπει να φιλτραριστεί χίλιες φορές πριν βγει στο φως καθώς αποτελεί το χνάρι – πρότυπο- για να πορευτεί το παιδί μου. Στη μητρότητα τα παλαμάκια του κοινού είναι η λάμψη στα μάτια του παιδιού όταν επιστρέφει στο σπίτι ικανοποιημένο μετά το σχολείο, όταν λίγο λίγο το παιδί ανακαλύπτει το δρόμο του και τις πτυχές της δικής του προσωπικότητας.

Λεπτομέρειες για τη συναυλία ΕΔΩ

 

 

 

 

BREAKING MUSIC