Εγκατάσταση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κυρίου Αντωνίου Ρεγκάκου και του Αντιπροέδρου κυρίου Μιχαήλ-Κωνσταντίνου Σταθόπουλου για το έτος 2022. Πανηγυρική Συνεδρία 18ης Ιανουαρίου 2022.


 

Η διαδικτυακή Συνεδρία Εγκατάστασης των Νέων Αρχών της Ακαδημίας Αθηνών είναι διαθέσιμη εδώ.

Αντώνιος Ρεγκάκος

Αρχαία Ελληνική Φιλολογία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1975. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg im Breisgau της Γερμανίας Κλασική Φιλολογία, Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία. Το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ και το 1992 υφηγητής Κλασικής Φιλολογίας.
Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Freiburg (1992-1996) και της Βιέννης (1994-1995) και από το 1997 είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Κλασικών σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας από το 1999 έως το 2003 και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. από το 2005 έως το 2009. Από το 2006 είναι μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τον Καθηγητή Franco Montanari (Genova) είναι γενικός εκδότης των σειρών Trends in Classics Supplementary Volumes, Τrends in Classics Pathways for Reception και Trends in Classics Key Perspectives, καθώς και του εξαμηνιαίου αρχαιογνωστικού περιοδικού Trends in Classics (όλα στον εκδοτικό οίκο De Gruyter, Βερολίνο). Ανήκει επίσης στην κριτική επιτροπή πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες στα γερμανικά και στα ελληνικά, άνω των 50 άρθρα και έχει συνεκδώσει 22 συλλογικούς τόμους σε διάφορους ξένους εκδοτικούς οίκους. Επίσης, από το 1997 έχει επιμεληθεί τη μετάφραση θεμελιωδών έργων της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στα νέα ελληνικά (25 τόμοι συνολικά).

Είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης (από το 2016), μέλος της Academia Europaea (από το 2012), Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από το 2016), Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ – από το 2017).

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011.

 

Μιχαήλ Σταθόπουλος

Αστικό Δίκαιο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1956-1961). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1963-1967), από το οποίο αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Το 1972 ανακηρύχθηκε Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1975 διετέλεσε Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έως το 2005, οπότε αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για 10 περίπου χρόνια δίδαξε Ενοχικό Δίκαιο ως επισκέπτης Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1991). Μεταξύ άλλων, βασικό έργο της πρυτανείας του ήταν η προώθηση του κτιριολογικού προγράμματος του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιούπολη και ιστορικά κτίρια), η ίδρυση νέων Τμημάτων (Θεατρικών Σπουδών, Μουσικών Σπουδών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κλπ.), η ανάπτυξη της Διεύθυνσης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και της Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (CRE) (1984-1989) και της Διεθνούς Ένωσης Πανεπιστημίων (ΙΑU) (990-1995).

Έχει λάβει μέρος σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η σπουδαιότερη των οποίων είναι η Επιτροπή που μεταρρύθμισε ριζικά το Οικογενειακό Δίκαιο (εισαγωγή της ισονομίας των συζύγων στις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις, εξομοίωση -με ορισμένες εξαιρέσεις- των τέκνων που γεννήθηκαν σε γάμο με εκείνα που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους, καθιέρωση του συναινετικού διαζυγίου, εισαγωγή του πολιτικού γάμου κλπ.).

Είναι ή διετέλεσε μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, καθώς και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (1997-2000). Έχει διατελέσει μ.ά. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τη δικηγορία άσκησε επιλεκτικά. Υπήρξε ή είναι μέλος Διαιτητικών Δικαστηρίων, διεθνών και ημεδαπών (ως διαιτητής ή επιδιαιτητής). Έχει επίσης ασκήσει δικαστικά καθήκοντα ως μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (1980-1982). Στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του φθινοπώρου του 1974 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ από τον Απρίλιο 2000 έως τον Οκτώβριο 2001 διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με αυτοτελή έργα και με πολυάριθμες μελέτες δημοσιευμένες σε νομικά περιοδικά.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011.